Paskutinė Lietuvos vasara? Taip – ji jau čia

Inga VilimėAudioknygos

Jei norėtum straipsnio paklausyti 🎧:

Parašyta karantinų metu ir greitai tapusi viena šios vasaros labiausiai aptarinėjamų knygų – istoriko, Vilniaus Universiteto dėstytojo Norberto Černiausko audioknyga:

„1940. PASKUTINĖ LIETUVOS VASARA“, Norberto Černiausko audioknyga

Ši mane (ir ne tik) įtraukusi audioknyga ne apie didžiuosius geopolitinius sprendimus ir vieną skaudžiausių Lietuvos istorijos įvykių.

Autorius remdamasis archyviniais dokumentais, amžininkų atsiminimais, dienoraščiais ir laiškais atkuria 1940-ųjų metų pradžios ir pirmųjų dviejų birželio savaičių realijas bei atmosferą, kurioje gyveno Lietuvos žmonės.

Priminsiu, kad 1939-ųjų pabaigoje Lietuva jau gyveno be Klaipėdos krašto, bet atgavusi Vilnių su sovietų daliniais magaryčių. Šalia jau okupuota Lenkija ir kasdien pasiekiančios vis naujos žinios bei gandai apie karo baisumus.

O tuo pačiu metu Lietuvoje…

Nepaisant šalia vykstančio karo ir neaiškumo dėl ateities, lietuviui ūkininkui suvalgančiam kasdien beveik po kilogramą bulvių svarbi ir kolorado vabalų grėsmė. Juk Vakarų Vokietijoje jie jau pasirodė!

O kur dar moksleivių ir studentų išleistuvės, ypatingai svarbios Antaninių šventės planavimas ar ginčai dėl civilinės santuokos įstatymo.

Gyvenimas tęsiasi nepaisant karo nuojautų:

  • gimnazijas baigia pirmoji nepriklausomos Lietuvos karta
  • pirmą kartą įvedamas vasaros laikas
  • planuojamos ekskursijos į išsvajotąjį Vilnių
  • ruošiamas pirmasis reprezentacinis Donelaičio „Metų“ leidimas
  • rūpinamasi dėl labaaai šaltos žiemos net penktadaliu sumažėjusiu pieno kiekiu.

Audioknygoje prabyla (beje, autoriaus lūpomis) ne tik rašytojai, menininkai, diplomatai, to meto šviesuoliai, bet ir paprasti ūkininkai, valdininkai, studentai ir sodybų nuomos atostogoms skelbimai. Pajusti kitų šalių perspektyvą padeda ištraukos iš Astridos Lindgren ir George‘o Orwello dienoraščių.

Kitokia istorinė knyga

Man tai viena įdomiausių šios vasaros knygų, sukėlusi daug minčių.

Apie tai kur ir kokie galėjome būti, jei ne karas ir okupacija. Tiek daug vyko ar buvo planuojama reformų, infrastruktūros projektų, augo nauja kūrėjų, menininkų karta. Audioknyga tikrai padės užčiuopti to meto pakilimo pulsą.

Tačiau kitokias mintis ypač sustiprino ką tik pradėta garsinti nauja knyga. Studijoje apie Ukrainoje vykstantį karą skaitantis autorius gauna žinutes su žuvusiųjų nuotraukomis, o mes …. pro langus stebim nauju parku ir šalta latte besimėgaujančius žmones. Kaip ir tie, kurie šventė Antanines ir planavo svarbiausio valstybės Antano vizitą į Vilnių birželio 23-24 dienomis.

Bet nesinori užbaigt liūdnai. Knyga tokia nėra. Dažnai šypsojausi ir skaitydama tekstą ir klausydama autoriaus skaitymo studijoje.

Audioknyga turėtų patikti ne tik mėgstantiems istorines knygas, bet ir tiems, kurie tokių vengdavo. Kaip sakė mano kolegė – „nemaniau, kad galima taip parašyti istorinę knygą“.

Trumpai apie audioknygą:

Autorius: Norbertas Černiauskas
Pavadinimas: „1940. Paskutinė Lietuvos vasara“
Skaito: Norbertas Černiauskas
Trukmė: 5 val. 59 min.
Ištrauka: 42 min.

Siūlau išbandyti nemokamą ištrauką ir įvertinti ar tai tikrai kitokia istorinė knyga.
Tik įspėju – pradžioje teks smarkokai atvėsti ❄️. Viskas prasideda nuo neįprastai šaltos žiemos, kai anot ministro pirmininko Antano Merkio – „artimiausioje ateityje geresnių laikų niekas nelaukia“, o istorikas Adolfas Šapoka „beeidamas į centrinį Miškų departamento sandėlį prašyti malkų, nušalo ausis“.

Įdomaus klausymo vasarojant su audioknyga!

Inga


Apie Autorių

Inga Vilimė

Audioknygas jaukinausi ilgai (iki šiol tai darau), o pradėjau nuo savanoriško jų garsinimo Lietuvos aklųjų bibliotekoje. Knygas dažniausiai skaitau, o audioknygos puikiai papildo kasdienes keliones automobiliu, pasivaikščiojimus ir buities darbus namuose.


Pasidalink: